|
Indian Cinema Hall Forum poświęcone kinematografii indyjskiej: Bollywood, Kollywood, Art Cinema
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Lara
Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 1061
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 21:56, 11 Mar 2006 Temat postu: Chappati & curry |
|
|
Potrawy indyjskiej kuchni doprawiane są wonnymi korzennymi mieszankami - łagodnymi i bardzo ostrymi. Najpopularniejsze to curry i garam masala. Na północy Indii królują dania mięsne, a na południu - jarskie.
Chlebek indyjski (chappati) - całość 1 zł
35 dag mąki pszennej, łyżka masła, łyżeczka soli, kawałek słoniny
Wysypać mąkę na stolnicę (trochę odłożyć do podsypywania), wymieszać z solą i, powoli dolewając letnią wodę (w sumie mniej więcej filiżankę), zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na 45 min, po czym jeszcze raz wyrobić. Uformować z niego wałek i pokroić go na 10-12 równych odcinków. Każdą porcję rozwałkować na krągły placek grubości 5 mm, podsypując niewielką ilością mąki. Przykryć placki ściereczką, by nie obsychały. Po kolei kłaść je na rozgrzaną patelnię z grubym dnem lekko posmarowaną kawałkiem słoniny. Gdy placek od spodu trochę się podpiecze, ale jeszcze nie zdąży się zrumienić, przewrócić go na drugą stronę, lekko skropić stopionym masłem, po chwili znów przewrócić i zrumienić. Układać placki jeden na drugim i trzymać w cieple. Podawać jako dodatek do potraw mięsnych i warzyw lub jako chleb - z masłem i wędliną lub innymi dodatkami.
100 g - 275 kcal.
Curry z pieczarkami i jajami - całość 11 zł
25 dag małych pieczarek, 5-6 jaj ugotowanych na twardo, 3 łyżki masła (najlepiej sklarowanego) lub oleju sezamowego, 3 pomidory, 2 nieduże cebule, 2 łyżki zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, pół łyżeczki przyprawy curry, łyżeczka garam masala, łyżeczka soku z cytryny, sól
Pieczarki starannie umyć i osuszyć, większe pokroić na połówki lub ćwiartki, wrzucić na rozgrzany suchy wok lub patelnię i, mieszając, smażyć, aż odparuje z nich sok, który wcześniej puściły. Jedną cebulę pokroić na ćwiartki, a drugą jak najdrobniej posiekać, Do pieczarek wlać połowę tłuszczu i jeszcze chwilę smażyć, po czym odgarnąć je na bok, a na środek wlać resztę tłuszczu. Gdy się rozgrzeje, wrzucić ćwiartki cebuli, ładnie je zrumienić, zsunąć na boki, a na środku woka zeszklić posiekaną cebulę. Dodać część natki, obrane ze skórki i pokrojone na plastry pomidory oraz zsiadłe mleko. Wymieszać, przyprawić do smaku solą i dusić pod przykryciem około 10 min. Łyżką zrobić w potrawie małe wgłębienia, włożyć w nie obrane i pokrojone na połówki jaja, lekko przykryć grzybami i cebulą i dusić nie dłużej niż 10 min, kilka razy energicznie poruszając wokiem lub patelnią. Skropić danie sokiem z cytryny i posypać natką. Podawać z ryżem lub indyjskim chlebkiem chappati.
100 g - 95 kcal.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Edi
Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 837
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob 22:24, 11 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Ojojoj - jakieś podejrzanie proste te przepisy się wydają Az spróbuję je wkrótce zrobić
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
durga ma
Administrator
Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 322
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Nie 0:35, 12 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Tłuszcze zwierzęce zastąpić mozna z powodzeniem roślinnymi lub masłem... przynajmniej ja tak robię.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
anjani
Dołączył: 29 Mar 2006
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Lublin
|
Wysłany: Czw 19:30, 30 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Hej,mam pytanko do Lary,w swoim przepisie podałaś "łyżeczka garam masala", możesz mi powiedzieć co to takiego i gdzie to można dostać?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edi
Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 837
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 20:13, 30 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Ja nie Lara co prawda (i dobrze, bo świat na dwie Lary nie jest gotowy ) ale mogę Ci chyba odpowiedzieć. Garam masala to przyprawa - albo raczej mieszanka przeróżnych przypraw. Zwykle dostać można w sklepach z przyprawami i "dziwną" żywnością Ale nie znam Lublina, więc nie wiem, gdzie je u was można dostać
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Lara
Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 1061
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Czw 20:19, 30 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Świat to za mało na dwie Lary .
Anjani - spróbuj popytać w sklepie ziołowym przy ul. Ruskiej albo w tym ze zdrową żwynością przy Narutowicza.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
anjani
Dołączył: 29 Mar 2006
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Lublin
|
Wysłany: Czw 21:53, 30 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Dzięki wielkie:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|