Indian Cinema Hall
Forum poświęcone kinematografii indyjskiej: Bollywood, Kollywood, Art Cinema
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum Indian Cinema Hall Strona Główna
->
kuchnia indyjska
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
cinema hall
----------------
bollywood
kollywood
art cinema
inne
premiery
aktorki i aktorzy
muzyka
----------------
soundtracks
muzyka tradycyjna
muzyka popularna
indie
----------------
kultura i obyczaje
religie indii
kuchnia indyjska
podróże
literatura i sztuka
info
----------------
na początek
w TV i radiu
gdzie na zakupy
wydarzenia
linki
total off topic
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
anjani
Wysłany: Czw 21:53, 30 Mar 2006
Temat postu:
Dzięki wielkie:)
Lara
Wysłany: Czw 20:19, 30 Mar 2006
Temat postu:
Świat to za mało na dwie Lary
.
Anjani - spróbuj popytać w sklepie ziołowym przy ul. Ruskiej albo w tym ze zdrową żwynością przy Narutowicza.
Edi
Wysłany: Czw 20:13, 30 Mar 2006
Temat postu:
Ja nie Lara co prawda (i dobrze, bo świat na dwie Lary nie jest gotowy
) ale mogę Ci chyba odpowiedzieć. Garam masala to przyprawa - albo raczej mieszanka przeróżnych przypraw. Zwykle dostać można w sklepach z przyprawami i "dziwną" żywnością
Ale nie znam Lublina, więc nie wiem, gdzie je u was można dostać
anjani
Wysłany: Czw 19:30, 30 Mar 2006
Temat postu:
Hej,mam pytanko do Lary,w swoim przepisie podałaś "łyżeczka garam masala", możesz mi powiedzieć co to takiego i gdzie to można dostać?
durga ma
Wysłany: Nie 0:35, 12 Mar 2006
Temat postu:
Tłuszcze zwierzęce zastąpić mozna z powodzeniem roślinnymi lub masłem... przynajmniej ja tak robię.
Edi
Wysłany: Sob 22:24, 11 Mar 2006
Temat postu:
Ojojoj - jakieś podejrzanie proste te przepisy się wydają
Az spróbuję je wkrótce zrobić
Lara
Wysłany: Sob 21:56, 11 Mar 2006
Temat postu: Chappati & curry
Potrawy indyjskiej kuchni doprawiane są wonnymi korzennymi mieszankami - łagodnymi i bardzo ostrymi. Najpopularniejsze to curry i garam masala. Na północy Indii królują dania mięsne, a na południu - jarskie.
Chlebek indyjski (chappati)
- całość 1 zł
35 dag mąki pszennej, łyżka masła, łyżeczka soli, kawałek słoniny
Wysypać mąkę na stolnicę (trochę odłożyć do podsypywania), wymieszać z solą i, powoli dolewając letnią wodę (w sumie mniej więcej filiżankę), zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na 45 min, po czym jeszcze raz wyrobić. Uformować z niego wałek i pokroić go na 10-12 równych odcinków. Każdą porcję rozwałkować na krągły placek grubości 5 mm, podsypując niewielką ilością mąki. Przykryć placki ściereczką, by nie obsychały. Po kolei kłaść je na rozgrzaną patelnię z grubym dnem lekko posmarowaną kawałkiem słoniny. Gdy placek od spodu trochę się podpiecze, ale jeszcze nie zdąży się zrumienić, przewrócić go na drugą stronę, lekko skropić stopionym masłem, po chwili znów przewrócić i zrumienić. Układać placki jeden na drugim i trzymać w cieple. Podawać jako dodatek do potraw mięsnych i warzyw lub jako chleb - z masłem i wędliną lub innymi dodatkami.
100 g - 275 kcal.
Curry z pieczarkami i jajami
- całość 11 zł
25 dag małych pieczarek, 5-6 jaj ugotowanych na twardo, 3 łyżki masła (najlepiej sklarowanego) lub oleju sezamowego, 3 pomidory, 2 nieduże cebule, 2 łyżki zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, pół łyżeczki przyprawy curry, łyżeczka garam masala, łyżeczka soku z cytryny, sól
Pieczarki starannie umyć i osuszyć, większe pokroić na połówki lub ćwiartki, wrzucić na rozgrzany suchy wok lub patelnię i, mieszając, smażyć, aż odparuje z nich sok, który wcześniej puściły. Jedną cebulę pokroić na ćwiartki, a drugą jak najdrobniej posiekać, Do pieczarek wlać połowę tłuszczu i jeszcze chwilę smażyć, po czym odgarnąć je na bok, a na środek wlać resztę tłuszczu. Gdy się rozgrzeje, wrzucić ćwiartki cebuli, ładnie je zrumienić, zsunąć na boki, a na środku woka zeszklić posiekaną cebulę. Dodać część natki, obrane ze skórki i pokrojone na plastry pomidory oraz zsiadłe mleko. Wymieszać, przyprawić do smaku solą i dusić pod przykryciem około 10 min. Łyżką zrobić w potrawie małe wgłębienia, włożyć w nie obrane i pokrojone na połówki jaja, lekko przykryć grzybami i cebulą i dusić nie dłużej niż 10 min, kilka razy energicznie poruszając wokiem lub patelnią. Skropić danie sokiem z cytryny i posypać natką. Podawać z ryżem lub indyjskim chlebkiem chappati.
100 g - 95 kcal.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin